Blog

Otthoni méhlegelő kialakítása

Könnyítsd meg a beporzók életét, és hozz létre saját méhlegelőt!

Anka már tudja, hogy nem kell hozzá boszorkánynak lenni, tudósnak vagy különlegesnek, még csak varázslatra sincs szükség, hiszen elég egy darabka rét, egy templomkert, egy gyümölcsös, egy homokozó, egy balkonláda, sőt még egy kis virágcserép is.

1. lépés: válasszunk helyszínt

Ez lehet egy kis terület a kertünkből vagy egy virágláda az erkélyünkön, de akár egy cserép is.

2. lépés: vessük el a magokat

Ásóval vagy ásóvillával átforgatjuk a talajt, azt megtisztítjuk a gyomoktól, gyökerektől, meglocsoljuk, majd kiszórjuk a magkeveréket. Mivel a vadvirágok aprómagvúak, így fontos, hogy azok egyenletesen kerüljenek a kijelölt területre, ne nyomjuk őket túl mélyre. Végezetül ismét öntözzük meg a vetett területet.

3. lépés: ápolás

Vetéskor érdemes alaposan meglocsolni a területet, utána viszont ha nincsen extrém szárazság az öntözést a takarékosság jegyében rábízhatjuk a természetre.

A rovarok meghálálják a törődést, a méhlegelő egész szezonban nyújt látni valót – csodálatos virágokat és változatos élővilágot egyaránt.

+ tipp

Ha nincsen kertünk, készítsünk virágbombát

Akkor se keseredjünk el, ha valakinek se kertje, se balkonja nincsen, hiszen készíthetünk virágbombát is, amivel szebbé tehetjük tágabb környezetünket.

A virágbomba elkészítése lépésről lépésre:

  1. Keverjünk össze egy adag földet és némi agyagot egy másik tálban. Ez lesz a virágbomba alapja.
  2. Ehhez a keverékhez adjunk annyi vizet, hogy egy formázható masszát kapjunk. Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl nedves, de túl száraz se a végeredmény.
  3. Szórjuk a magokat a nedves földkeverékbe, majd gyúrjuk össze. Végül formázzunk golyókat.
  4. Válasszunk egy elhagyatott területet, amely alkalmas a vadvirágok fejlődéséhez, és dobáljuk szét a bombákat. Nem szükséges beásni őket, mivel az eső majd a talajba nyomja a magokat. Néhány hét múlva megcsodálhatjuk, ahogy virágba borulnak az addig sivár területek.